31 Οκτωβρίου 2020

Διαστροφή δίχως όρια

Παρατηρούμε τελευταία μια τρομερή αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού από ενήλικες και μας τρομάζουν οι διαστάσεις που έχει πάρει η διαστροφή στο Νησί.

Μερικές φορές μας τρομάζουν ακόμη και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τέτοιες περιπτώσεις όπου οι ποινές δεν συμβαδίζουν με την σοβαρότητα του αδικήματος με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον Γενικό Εισαγγελέα σε αρκετές περιπτώσεις να παρεμβαίνει αντιλαμβανόμενος ότι η ποινή που έχει επιβληθεί είναι έκδηλα ανεπαρκής!

Αυτές οι ποινές των 2, 3 ή και 4 χρόνων σε υποθέσεις βιασμών, κακοποίησης ή εκμετάλλευσης παιδιού με οποιονδήποτε τρόπο μας ξενίζουν πολύ!

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών αυξάνονται καθημερινά( για όσες βλέπουν το φώς της δημοσιότητας γιατί άλλες τόσες μένουν κρυφές).

Φίλοι και συγγενείς πέραν πάσης υποψίας, καταχρώνται της εμπιστοσύνης της οικογένειας και οδηγούν αθώα παιδιά σε μια κόλαση. Τους καταστρέφουν την ζωή για να ικανοποιήσουν οι ίδιοι τις αρρωστημένες τους ορέξεις! Τέτοιες περιπτώσεις αποδεικνύουν την ορθότητα του σοφού: «από τους φίλους να φυλάγεσαι…γιατί τους εχθρούς τους ξέρεις»!

Κι ενώ είναι πασιφανείς οι προεκτάσεις των αποτρόπαιων αυτών πράξεων αλλά και η σοβαρότητα των αδικημάτων αυτών, τα δικαστήρια σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν άφωνη την κοινωνία με τις ποινές χάδια και την αναγκαιότητα παρέμβασης του Γενικού Εισαγγελέα.

Παράλληλα προβληματισμό μας προκαλεί και ο ανεπαρκής μηχανισμός του κράτους για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα θέματα αυτά είναι περίπλοκα και χρειάζονται πολλές υπηρεσίες να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων αλλά και συντονισμένες προσπάθειες από διάφορους φορείς και υπηρεσίες για αποτροπή της περαιτέρω θυματοποίησης τους.

Είναι πλέον επιβεβλημένη ανάγκη όπως οικοδομηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο που να προστατεύει τα παιδιά αυτά αλλά και να μειώνει τους κινδύνους ενώ το σχολείο από την πλευρά του θα μπορεί να συνδράμει στο έργο αυτό της πρόληψης και της προστασίας των παιδιών με τους κατάλληλους εκπαιδευτικούς. Βέβαια αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τον καθοριστικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις τον έχουν οι ίδιοι οι γονείς που πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά, να μιλούν, να εξηγούν και να τους παρέχουν ασπίδα προστασίας.