16 Νοεμβρίου 2020

15αρηδες στα τιμόνια κι ουτε γάτα ούτε ζημιά;;;

Καιρό τώρα ακούμε για 13χρονους και 15χρονους που εντοπίζονται καθημερινά πίσω από το τιμόνι. Με το σκεπτικό όμως του ανήλικου, το προσπερνάμε με μια επίπληξη…η οποία σε τέτοιους καιρούς αποδεικνύεται ως χάδι!

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά χρειάζεται να διδαχθούν ποιες είναι κατάλληλες αρχές, τι επιτρέπετε και τι όχι, αλλιώς είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούν σε λάθη που μπορούν να τους στοιχίσουν την ζωή ή την ελευθερία τους.

Ωστόσο οι γονείς που έχουν τον ρόλο των διαπαιδαγωγών, πολλές φορές είναι τόσο απασχολημένοι με την εργασία τους, με τα δικά τους προβλήματα ή τις δικές τους κοινωνικές δραστηριότητες που

είτε παραμελούν τα παιδιά τους, είτε για να τα «ξεφορτωθούν» τους ικανοποιούν κάθε επιθυμία τους . Και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

Παράλληλα τα παιδιά ζουν σ’ έναν ανήθικο και ανέντιμο κόσμο. Η πίεση από συμμαθητές ή φίλους τους, αλλά και τα διεφθαρμένα τηλεοπτικά προγράμματα, η λανσαρισμένη μόδα και οι υπερπαραγωγές στους κινηματογράφους, μπορούν να υπονομεύσουν ακόμη και τις καλύτερες προσπάθειες των γονέων .

Και διερωτόμαστε ως πολίτες…

Γιατί δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα όταν οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει; Τι περιμένουμε αλήθεια; Να μαυροφορήσουν κι άλλες οικογένειες;

Δεν υπάρχει κάποιος ποινικός κώδικας που να περιέχει ειδικές ρυθμίσεις για τους ανήλικους;

Κάποια ίσως αναμορφωτικά μέτρα …είτε με την παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων, είτε αναγκαστικής εργασίας, είτε αν πάσχει από ψυχική ή άλλο νόσο, ή αν είναι εξαρτημένο από ουσίες να τυγχάνει θεραπευτικών μέτρων ή να παραπέμπεται σε μονάδα απεξάρτησης;

Αν ένα 15αρης θεωρείται ώριμος(σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο) για να κατανοήσει τα δικαιώματα του και να προχωρήσει σε διαδικασία αλλαγής φύλου, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο ή όχι και να αναλάβει τις ευθύνες του;

Και παρότι οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν φταίνε άμεσα εντούτοις έμμεσα φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες γι αυτό και για κάθε παράπτωμα του ανήλικου παιδιού τους θα πρέπει να βαραίνονται και οι ίδιοι με τιμωρίες.

Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η τάξη η οποία χάθηκε, με τους γονείς να επιτρέπουν στους έφηβους να οδηγούν ή να τους καλύπτουν σε περιπτώσεις που η αστυνομία παρέμβει.

Επίσης επηρεασμένοι οι νεαροί από τις κινηματογραφικές ταινίες σε περιπτώσεις που εντοπιστούν, μετατρέπουν τους δρόμους σε πίστες ταχύτητας, παραβιάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες, εισέρχονται σε μονόδρομους και κάνουν μανούβρες μέσα στις γειτονιές για να αποφύγουν τα μέλη της δύναμης ,θέτοντας και τους ευατούς τους σε κίνδυνο αλλά και άλλους αθώους πολίτες και άλλα παιδιά που διακινούνται ή παίζουν αμέριμνα στην σκηνή.

Είναι ευθύνη όλων να περιοριστούν στο ελάχιστο αυτά τα περιστατικά πριν θρηνήσουμε άλλους νεαρούς.