20 Νοεμβρίου 2020

Κάθε γωνιά και κεραία…

Το θέμα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης κεραιών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα.
Πολίτες διαμαρτύρονται και εκφράζουν φόβους για την υγεία τους καθώς τα περιστατικά καρκίνου σε περιοχές που έχουν υψηλά μαγνητικά πεδία είναι αυξημένα έστω κι αν δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Τα στοιχεία φαίνεται να μιλούν από μόνα τους.

Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα ότι ως κράτος δεν υιοθετήσαμε πρόνοιες για να έχουμε πύργους τηλεποικινωνιών για να τοποθετούνται σε αυτούς παντός είδους κεραίες όπως γίνεται και σε χώρες του εξωτερικού. Αντίθετα ακόμη και το πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση τους είναι ασαφές με αποτέλεσμα να ακούμε βουλευτές κι αρμόδιους κυβερνητικών τμημάτων να λένε ότι δεν χρειάζεται πολεοδομική άδεια και την ίδια ώρα η Τοπική αρχή να λέει χρειάζεται.
Με ή χωρίς λοιπόν πολεοδομική άδεια, η πραγματικότητα είναι πικρή. Καθώς λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες ψηλών κυρίως κτιρίων, αποδέχονται να εγκατασταθεί στην οροφή της πολυκατοικίας τους κεραία (είτε και αριθμός κεραιών), εισπράττοντας το μηνιαίο εισόδημα που παρέχουν οι εταιρείες σε τέτοιες περιπτώσεις, αδιαφορώντας/ή μη γνωρίζοντας επαρκώς τις επιπτώσεις που θα έχει η ενέργεια αυτή στην υγεία των ανθρώπων γύρω από αυτές. Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός κεραιών εντοπίζεται γύρω από τα σχολεία με όλα τα συνεπακόλουθα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές χώρες που προστατεύουν τις περιοχές σχολείων, νοσοκομείων, κ.ο.κ
Κανονικά πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα επίπεδα ασφαλείας στην εκπομπή των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Ωστόσο ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τις μετρήσεις, ελέγχουν και φροντίζουν για τα φυσιολογικά επίπεδα όταν στο ίδιο κτίριο εντοπίζεται αριθμός κεραιών; Ποιο πλαίσιο καθορίζει πού να γίνεται η εγκατάσταση των κεραιών ή πόσες στο ίδιο σημείο/οροφή/ πύργο; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και ποιες οι ιδιαιτερότητες σε κατοικημένες περιοχές;
Το θέμα αυτό έχει απασχολεί κατά καιρούς τις αρχές ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εξευρεθεί εκείνες οι λύσεις που να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους. Κι όχι μόνο δεν έχουν εξευρεθεί λύσεις αλλά οι εταιρείες υποχρεώνονται να καλύπτουν τις κεραίες , μετατρέποντας τες, ως τα λεγόμενα Φουγάρα, που στην ουσία δεν δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες να τις εντοπίσουν, αλλά ταυτόχρονα, τυγχάνουν όλων των επιπτώσεων από αυτές!!!

Πολίτες παραπονιούνται για έντονους πονοκεφάλους, για τάσεις εμετού, για τρέμουλο στις συσκευές και παρεμβάσεις στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τους.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις. Επιβάλλεται να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και οι εταιρείες να εξυπηρετούνται και κατ επέκταση οι πολίτες με την κινητή τηλεφωνία αλλά παράλληλα να παρέχουν και ασφάλεια περιορίζοντας στο ελάχιστο τους κινδύνους στα θέματα υγείας.