28 Νοεμβρίου 2020

Τι γίνεται πάλι με την Λεωφόρο Ελλάδος;;;

Με επιστολή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευρος Λοιζιδης ζητα από τα αρμόδια υπουργεία/κ’ υπηρεσιες αλλά κι από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών εξηγησεις για την μετατόπιση του άξονα του έργου της ανάπλασης της Λεωφόρου και την παράτυπη όπως αναφέρει διαδικασία απαλλοτρίωσης επιπρόσθετης γης.

Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω αλλά και να σας θέσω προ των ευθυνών σας σχετικά
με την παράτυπη διαδικασία για καινούργιες απαλλοτριώσεις που έχει ξεκινήσει και αφορά το έργο της ανάπλασης της Λεωφόρου Ελλάδος.
Η νέα απαλλοτρίωση θα επεκτείνεται ακόμα 3 μέτρα περίπου από την μεριά της υπεραγοράς Παπαντωνίου μέχρι το ύψος του παλιού κτηνιατρείου.
Ουσιαστικά η απαλλοτρίωση αυτή δεν χρειάζεται και είναι άνευ ουσίας ειδικά μετα και την ακύρωση της νησίδας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημεία όπου το πεζοδρόμιο
έχει πλάτος πέρα των 6m.
Oι οδηγίες προς τους μελετητές του έργου ήταν σαφείς όπως παραμείνουν μέσα στα πλαίσια της είδη δημοσιευμένης απαλλοτρίωσης του 1980 (18m).
Αυτoς ήταν και ένας από τους κύριους όρους για έγκριση των σχεδίων από το ΔΣ

Πάφου στη συνεδρία της Δευτέρας 28.9.2020 • ΑΡ. 20/2020.
Η νέα διαδικασία δεν είναι απαραίτητη και τίθεται θέμα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, Επίσης θα υπάρξουν ενστάσεις και καθυστερήσεις αλλά και πολλά τεχνικά προβλήματα γιατί υπάρχουν είδη και νέες αναπτύξεις που βρίσκονται μέσα σε αυτά τα όρια των επιπλέον 3μετρων.

Θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλι για αποζημιώσεις χωρίς να υπάρχει το απαραίτητων κονδύλι στον προϋπολογισμό του υπουργείου.
Με όλα αυτά θεωρώ ότι θα μπούμε σε ένα νέο κύμα αντιδράσεων από τους επηρεαζόμενους και συζητήσεων χωρίς τελειωμό. Εκτός αν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Αν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να παρουσιαστούν επίσημα.

Όλα αυτά έχουν διαφανεί μετά από χωρομετρική εργασία που έχει γίνει σε διάφορα σημεία επι της Λεωφόρου Ελλάδος με ιδιώτη Τοπογράφο Μηχανικό με βάση των επίσημων συντεταγμένων του Κτηματολογιου. Φαίνεται καθαρά σημαντική μετατόπιση του έργου πέραν από τα όρια των υφιστάμενων απαλλοτριώσεων.

Αγαπητέ κ υπουργέ αναμένω την διερεύνηση του όλου θέματος που έχει προκύψει ετσι ώστε να προλάβουμε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου . Να σημειωθεί ότι σε επανειλημμένες ερωτήσεις που έγιναν προς στον υπεύθυνο μελετητή μηχανικό του έργου κατά την τελευταία παρουσίαση αυτός μας διαβεβαίωσε ότι το έργο έχει σχεδιαστεί και είναι στα όρια της υφιστάμενης απαλλοτρίωσης.

Αναμένω επίσημη ενημέρωση ως προς τους λόγους εκκίνησης νέας διαδικασίας απαλλοτριώσεων και βάση ποιων σχεδίων γίνεται.