2 Δεκεμβρίου 2020

Στην Κύπρο οι περισσότεροι αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού σε ΕΕ, λέει ο βουλευτής Η. Μυριάνθους

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, αναφέρθηκε ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).

Μεταξυ άλλων ο κ. Μυριάνθους έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όντας το κράτος με το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού στην ΕΕ, από τους οποίους οι πλείστοι, όπως επεσήμανε, φθάνουν στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων ή δια θαλάσσης.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και την ανάγκη στήριξης σημαντικών τομέων και στόχων, όπως είναι η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες για εργασία, η ισότητα των φύλων, η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης προσώπων, πάντα με σεβασμό στην προστασία των μεταναστών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ο κ. Μυριάνθους τόνισε, τέλος, ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τόνωση των επενδύσεων στις Αφρικανικές χώρες, με σκοπό την ομαλή ανάκαμψή τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.