2 Δεκεμβρίου 2020

H Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα όπως τηρηθούν τα ανακοινωθέντα μέτρα από το κράτος

Το μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα και τα ανακοινωθέντα του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την προστασία του κοινού, σημειώνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση οδεύει η Εκκλησία της Κύπρου, έστειλαν σήμερα ομόφωνα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίας που συνήλθε την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπίσκοπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ και στην παρουσία επιδημιολόγων με θέμα την πανδημία του κορωνοιού.

Σε ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αντιλαμβανόμενη την κραυγή αγωνίας του λαού και συμπάσχουσα μαζί του λόγω της νόσου, η οποία ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενημερώθηκε από ομάδα ειδικών επιδημιολόγων οι οποίοι παρέστησαν κατόπιν προσκλήσεως, τον Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγεία, τον Δρ. Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη, Αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και Δρ. Γιώργο Κρασιά, Επίκουρο Καθηγητή Μοριακής Ιατρικής κι αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις υπέβαλε σωρεία ερωτήσεων και δόθηκαν οι δέουσες διαφωτιστικές απαντήσεις .

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της δικής μας προσπάθειας και της αναπλήρωσης από τον Θεό εκείνων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει, αναφέρει το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, εντάσσεται και το καθήκον όλων μας για τήρηση όσων το υπεύθυνο Κράτος και οι Υπηρεσίες Υγείας ορίζουν για την προστασία όλων. Η Εκκλησία επίσης συστήνει ανεπιφύλακτα τον περιορισμό της ελευθερίας και των δικαιωμάτων μας, ακόμα και στο θέμα του εκκλησιασμού, αυτοβούλως, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να μπορέσουμε να εξέλθουμε από τους περιορισμούς όσον το δυνατόν συντομότερα.

Ως προς το θέμα της θεία Μετιαλήψεως η θέση της Εκκλησίας τονίστηκε, είναι σταθερή και ξεκάθαρη ότι δηλαδή, το σώμα και το αίμα του Χριστού δεν μεταδίδουν καμία ασθένεια. Επισημάνθηκε δε, πως αυτό είναι αποδεδειγμένο από την μακραίωνη ζωή και πράξη της Εκκλησίας αναφέροντας πως θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που γίνεται και σήμερα, τηρούμενων όλων των διατάξεων των υγειονομικών αρχών για τις μεταξύ των πιστών αποστάσεις και τις προσωπικές προφυλάξεις.

Επισημάνθηκε δε, πως η Ιερά Σύνοδος χωρίς να παραβλέπει τις επιφυλάξεις κάποιων ως προς τη σύσταση και τη δράση ορισμένων εμβολίων τα οποία ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, αλλά και χωρίς να ασπάζεται τη συνωμοσιολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα, και αφού άκουσε με προσοχή τους ειδικούς επιστήμονες που κάλεσε προς τούτο, αποφάσισε να συστήσει στους πιστούς να εμβολιαστούν εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο συστήνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους.

Η Ιερά Σύνοδος στο ανακοινωθέν της ανέφερε επίσης πως δεν είναι δυνατόν να αποδώσουμε κανενός είδους συμφέροντα στις Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους παρά μόνο την έγνοια τους για την υγεία του λαού.

Επισημάνθηκε επίσης πως ασφαλώς κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ωστόσο, πως όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν να μην επιβαρύνουν την συνείδηση τους με ανεδαφικές και αντιεπιστημονικές προλήψεις.
Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, στόχος όλων, θα πρέπει να είναι να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο το δυνατό πιο σύντομα η πανδημία.