10 Δεκεμβρίου 2020

Πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Οι Ιεράρχες αντιδρούν στα μέτρα της Κυβέρνησης

ΑΛΗΘΕΙΑ 1013:
Έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συγκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση όπου ο εκκλησιασμός και κάθε άλλη μορφή θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.
Η απόφαση αυτή φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνους τους Ιεράρχες και ήδη άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις.
O Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την άποψη της για τους εκκλησιασμούς ενώ κάλεσε ταυτόχρονα και τους πιστούς να κάνουν υπομονή να προσέχουν να είναι υπάκουοι στο Κράτος γιατί όπως είπε δεν μπορούμε να κάνουμε ανταρσία στο Κράτος.
Ωστόσο ο Μητροπολίτης Μόρφου κάνει την δική του ανταρσία λέγοντας ότι οι εκκλησίες δεν θα κλείσουν και οι λειτουργίες θα ακολουθούνται κανονικά. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « στα όρια της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, οι ιεροί ναοί μας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και δεν θα κλείσουν καθ ́οιονδήποτε τρόπο. Δηλαδή, τόσον οι ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες, όσο και τα ιερά Μυστήρια θα τελούνται κανονικά. Ούτε κορδέλες θα τοποθετηθούν στους σκάμνους, ούτε οποιοσδήποτε ιερές ή επίτροπος θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον αριθμό των εισερχόμενων στον ναό πιστών, ούτε και να τους απαγορεύσει την είσοδο εν ώρα Ακολουθίας».
Και συνεχίζει σύμφωνα με το sigmalive.com:
«Εάν η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών μας θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα, την ευθύνη δεν θα έχουν, ούτε οι ιερείς, ούτε οι διακόνοι, ούτε οι εκκλησιαστικοί επίτροποι, αλλά την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου, ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου, εγώ προσωπικά, ο Μητροπολίτης σας. Και είμαι έτοιμος, χάριν την απρόσκοπτης λειτουργίας των ιερών μας ναών και της τέλεσης των Ακολουθιών και Μυστηρίων μας, να παραστώ στα δικαστήρια του κόσμου τούτου».
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο Μητροπολίτης είχε απασχολήσει ξανά με το δημόσιο κάλεσμά του στους πιστούς να προσέλθουν σε αγρυπνία, παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήταν, είναι και θα είναι σε ισχύ.