23 Δεκεμβρίου 2020

Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αμέσως μετά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, μέσα σε μια νύχτα υλοποίησε την ειλημμένη από το 2019 απόφασή της για παραχώρηση αυξήσεων στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου. Μια απόφαση για την οποία υπήρχε το απαιτούμενο κονδύλι (€19εκ) στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά οι κυβερνώντες αποφάσισαν την καταβολή των αυξήσεων λίγο πριν την εκπνοή του έτους. Και μάλιστα, τονίζοντας με ανακοίνωση της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, ότι αυτό έγινε «με οδηγίες του ΠτΔ και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αλλά και με άλλες πολιτικές δυνάμεις». Και ξάφνου συγκεκριμένα κόμματα διεκδικούν την «πατρότητα» της απόφασης για αύξηση των χαμηλών συντάξεων.

Το ΑΚΕΛ διαχρονικά και μακριά απ΄ οποιεσδήποτε σκοπιμότητες ή συμφωνίες συνδιαλλαγής αγωνίζεται για την υιοθέτηση του δίκαιου αιτήματος των ατόμων της τρίτης ηλικίας ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι΄ αυτό, παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων για επικοινωνιακά οφέλη, ως ΑΚΕΛ χαιρετίζουμε την απόφαση για αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.

Τονίζουμε, όμως, ότι δεν εφησυχάζουμε! Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται και να διεκδικεί:
• Αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού και αύξηση των χαμηλών συντάξεων για αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων.
• Κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
• Εξέταση των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι το 2014 απώλεσαν το επίδομα τους και από το 2018, με την τροποποίηση της νομοθεσίας κατόπιν πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, υπέβαλαν αίτηση για ανάκτηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.