11 Ιανουαρίου 2021

Το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων αργά η γρήγορα πρέπει να αλλάξει διότι παραβιάζει την ευρωπαική νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ενσωματώνει τις οδηγίες της Ε.Κ.Τ

Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανησυχεί λέει για το ενδεχόμενο να αλλάξει το πλαίσιο των εκποιήσεων δήθεν (α) επειδή αν αλλάξει θα επηρεάσει την αξιολόγηση των τραπεζών και δήθεν γιατί (β) οι ξένοι επενδυτές χρειάζονται ένα σταθερό νομοθετικό πλαίσιο και γιατί (γ) δήθεν η διαχείριση των ΜΕΔ χρειάζεται ένα σταθερό και νομοθετικό πλαίσιο και γιατί δήθεν (δ) δεν πρέπει να δημιουργείται κουλτούρα μη αποπληρωμής.

Απάντηση: (α)Το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων αργά η γρήγορα πρέπει να αλλάξει γιατί το απαιτούν οι Ευρωπαικοί θεσμοί το Ευρωπαικό κεκτημένο και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Αν αλλάξει αργότερα οι Ευρωπαικοί θεσμοί θα μας βάλουν πρόστιμο και θα καταστραφεί άδικα περισσότερος κόσμος.

Επομένως είναι καλύτερα να αλλάξει αμέσως. (β) Το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων αργά η γρήγορα πρέπει να αλλάξει διότι παραβιάζει την ευρωπαική νομοθεσία (γραπτή δήλωση Ρέιντερς 6/10/20 ) και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ενσωματώνει τις οδηγίες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (γ) Το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων αργά η γρήγορα πρέπει να αλλάξει διότι δεν έχει πρόνοια για καταχρηστικές ρήτρες, δηλαδή αφήνει τις τράπεζες να μας κλέβουν. Αν το μάθουν αυτό οι οίκοι αξιολόγησης θα μηδενίσουν τις τράπεζες και θα είναι χειρότερα.
Όποιος κλέβει δεν δικαιούται καλό βαθμό. Τον βαθμό πρέπει να τον πάρουν με την αξία τους οι τράπεζες. Αυτό γίνεται με όλους όσους δίνουν εξετάσεις για να πάρουν βαθμό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αυτό το απλό, δεν το γνωρίζει? ( δ) Το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων αργά η γρήγορα πρέπει να αλλάξει γιατί όταν οι τράπεζες κλέβουν και ο νόμος δεν προσφέρει ένδικα μέσα στους πολίτες για να λύσουν τις διαφορές τους με τις τράπεζες ( και δεν υπάρχει έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, ) αυτό, είναι αντικίνητρο για τους ξένους επενδυτές. (ε) Μόλις το νομοθετικό πλαίσιο εναρμονιστεί με την ευρωπαική νομοθεσία και συνάδει με το Κράτος Δικαίου θα μείνει πλέον σταθερό. Δεν ακούσαμε την Κεντρική Τράπεζα να διαμαρτυρηθεί όταν ο νόμος άλλαξε και το 2014 και το 2018 και κάθε φορά αφαιρούσε και πιο πολλά από τα δικαιώματα των δανειοληπτών ώσπου στο τέλος τα αφαίρεσε όλα , και αφαίρεσε και μερικά από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (στ) Η Κεντρική Τράπεζα δεν δικαιούται να μιλά για κουλτούρα μη αποπληρωμής χρεών ( απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «στρατηγικοί κακοπληρωτές» ) εφόσον δεν μπορεί να επιβάλει στις τράπεζες να αφαιρούν τις καταχρηστικές ρήτρες και να απαιτούν το νόμιμο υπόλοιπο.
Ούτε για ΜΕΔ δικαιούται να μιλά γιατί αν πραγματικά αφαιρεθούν οι καταχρηστικές ρήτρες τα μισά τουλάχιστον δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα. Για να μην αναφέρουμε τις περιπτώσεις των τρεχούμενων λογαριασμών που τα έχουν κάνει κυριολεκτικά θάλασσα και δεν μπορούν ούτε οι ίδιες να υπολογίσουν το νόμιμο υπόλοιπο. (ζ) Ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας είναι να συγκρατεί αποτελεσματικά την τραπεζική ασυδοσία και σε αυτό έχει αποτύχει πλήρως. Επιπρόσθετα πρέπει να μεριμνά για να εφαρμόζονται οι οδηγίες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (, που ουδόλως εφαρμόζονται) αντί να συνηγορεί υπέρ του νόμου που παραβιάζει την ευρωπαική νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας τις γνωστές σοφιστείες περί σταθερότητας, περί αξιολόγησης των ξένων οίκων και το γνωστό τροπάρι των ξένων επενδύσεων. (ζ) Είναι πολύ απλό και δεν χρειάζονται ούτε οικονομικές θεωρίες ούτε οικονομικές γνώσεις. Όλοι οι νόμοι και οι κανονισμοί της ΕΕ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας βασίζονται στην αυτονόητη αρχή του «ου κλέψεις». Από αυτό το σημείο πρέπει να ξεκινήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Για αυτό το λόγο κυρίως το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων πρέπει να αλλάξει αμέσως. Διαφορετικά θα παίρνουμε μηδέν στην αξιολόγηση και θα χάσουμε κι άλλους ξένους επενδυτές και θα πτωχεύσουν άδικα και άλλοι συμπολίτες μας

Σε συνέχεια της απάντησης απο την Αργυρώ Παπατρυφωνος προς την Κεντρική Τράπεζα για το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων έχει πει ότι 1. Έξω από το προεδρικό δύο γυναίκες κάνουν απεργία πείνας ενάντια στην ασυδοσία των τραπεζών για Πέμπτη μέρα σήμερα. 2. Αντίθετα με τον ισχυρισμό της Κεντρικής Τράπεζας,( ότι αν αλλάξει ο νόμος των εκποιήσεων θα δημιουργήσει κουλτούρα μη αποπληρωμής) , το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο έχει καλλιεργήσει την κουλτούρα του πλιάτσικου και της κλοπής. ( Έκθεση Αρέστη για τον συνεργατισμό,κεφ. 19 για τις υπερχρεώσεις τόκων και β΄ένορκη κατάθεση ΧΡΕΠ για παράνομες εκποιήσεις) 3. Σύμφωνα με τη παρούσα διαδικασία των εκποιήσεων, η Τράπεζα γράφει 3 επιστολές σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκποιεί το ενυπόθηκο. Αν δεν πωληθεί στην ηλεκτρονική δημοπρασία η Τράπεζα το μεταβιβάζει στο όνομα της, στο 70% ή στο 80% ή στο 50% της εκτιμημένης αξίας ( και ενδεχομένως στη συνέχεια το χαρίζει σε fund. Πίσω από αυτά τα fund υπάρχουν άνθρωποι όπως ο κ. Άκερμαν, και ενδεχομένως να κρύβονται και τουρκικά συμφέροντα, και ενδεχομένως και μέτοχοι που η προηγούμενη τους δουλειά συνιστά σύγκρουση συμφέροντος). Σκάνδαλο. 4. Ο δανειολήπτης δεν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει το δανειακό υπόλοιπο.

Οι τράπεζες χρεώνουν καταχρηστικές ρήτρες και ό,τι επιτόκιο τους καπνίσει και τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο,μετά την εκποιήση, όχι για να σταματήσει την εκποίηση αλλά, σε περίπτωση που θα δικαιωθεί (μετά από 8 με 10 χρόνια δεν θα του επιστραφεί η κατοικία του αλλά) επειδή η τράπεζα είναι αξιόχρεος οργανισμός θα τον αποζημιώσει. (α) Σε ποια τιμή ? Διότι καμιά τιμή δεν μπορεί να αποζημιώσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη για την υφαρπαγή της κατοικίας του η της περιουσίας που νόμιμα απόκτησε μετά από κόπους ολόκληρης ζωής. Ως τώρα μόνο η Τουρκία έτυχε να υφαρπάξει τις περιουσίες μας με αυτό τον τρόπο και προσφεύγουμε στο ΕΔΑΔ για αποζημιώσεις.

Θα ήταν πολύ κακό για το εθνικό μας θέμα αν οι Κύπριοι πολίτες αρχίσουν τις προσφυγές στο ΕΔΑΔ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον ίδιο λόγο.
(β) Το δικαστήριο που αποφάνθηκε ότι οι Τράπεζες είναι αξιόχρεες ή δεν έχει ακούσει ούτε για τη Λαική ούτε για τον Συνεργατισμό ή μας θεωρεί όλους πολύ ηλίθιους. Οι κάτοχοι αξιογράφων κερδίζουν τη δίκη αλλά δεν παίρνουν τα χρήματα τους γιατί η Λαική δεν έχει μία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε από την υπόσχεση που τους έδωσε να τους αποζημιώσει το κράτος στην περίπτωση που θα δικαιωθούν στο δικαστήριο ( ο κ. Αβέρωφ τους το έδωσε και γραπτώς ) επειδή η Λαική ήταν κρατική τράπεζα. Πάλι το ίδιο τροπάρι ακούμε ότι οι αξιόχρεες τράπεζες πρέπει να κλέψουν για να επιβιώσουν και να πάρουν καλό βαθμό. Αλήθεια ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τέτοιου είδους τράπεζες ?

5. Με τη δύναμη και τις εξουσίες τους έδωσε ο νόμος των εκποιήσεων οι τράπεζες δεν κάνουν καμία αναδιάρθρωση. Προσποιούνται ότι το κάνουν για να συνάδουν με τους κανόνες δεοντολογίας που τυπικά τους απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα προσποιούμενη και αυτή επίσης ότι ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΚΤ. Μετά, οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες έναν έναν και τους τρομοκρατούν, βαφτίζουν το ακίνητο οτιδήποτε άλλο εκτός από μικρή κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη, μαγειρεύουν την εκτιμημένη αξία ανάλογα με το τι τους συμφέρει ανά περίσταση και το εκποιούν στο 70% και μπορεί να πέσουν μέχρι 50% ή να το μεταβιβάσουν στην κυριότητα της τράπεζας και μετά να το χαρίσουν σε ένα fund με έδρα τα Keyman islands.

6. Οι οδηγίες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας είναι όπως στις εξώδικες ανταλλαγές χρέους με ακίνητό το ακίνητο θα ανταλλάσσεται στο 100% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αυτό δεν τηρείται σήμερα από τις τράπεζες και αυτό πρέπει να το φροντίσει η Κεντρική τράπεζα με σωστό έλεγχο επί τον τραπεζών και η Βουλή να το θεσμοθετήσει με νομοθεσίες σαφείς αυστηρές και δεσμευτικές για τους δικαστές.

7.. Επιπρόσθετα η Βουλή πρέπει να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να κοινοποιούν την τιμή στην οποία συμφώνησαν να πουλήσουν το δάνειο στο fund και να δώσουν τον πρώτο λόγο στον δανειολήπτη. Οι τράπεζες δεν θα χάσουν τίποτε, ούτε η αξιολόγηση τους θα επηρεαστεί. Οι μόνοι που ωφελούνται από τη σημερινή διαδικασία είναι οι κρυφοί μέτοχοι των fund οι οποίοι ενδεχομένως κλέβουν και την τράπεζα και σύντομα θα την αφήσουν στον άσσο.

8. Πολλοί δανειολήπτες δεν ζητούν αναδιάρθρωση ούτε διαγραφή . Ζητούν να καθοριστεί το νόμιμο υπόλοιπο ως η δανειακή τους σύμβαση και η Ευρωπαικές οδηγίες και η Ευρωπαική νομολογία. Εάν οι δικαστές δεν γνωρίζουν ότι η ευρωπαική νομοθεσία υπερτερεί της κυπριακής αυτό πρέπει να διατυπωθεί σαφώς σε νόμο από τη Βουλή ξεκάθαρα ,να καταργηθεί η υφιστάμενη εθνική νομοθεσία και να υιοθετήθει το ευρωπαικό δίκαιο ως κυπριακό δίκαιο για να το κατανοήσουν τα επαρχιακά δικαστήρια και το Ανώτατο. Αυτό μας ζητά και η Κομισιόν για να μη μας βάλει πρόστιμο.

9. Με νόμο η Βουλή να υποχρεώσει τις τράπεζες, στις περιπτώσεις που ισχυρίζονται , στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ότι έχουν μελέτη και έχουν αφαιρέσει τις παράνομες χρεώσεις, να κοινοποιούν τη μελέτη που αφορά το δάνειο του στον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη, για να δεσμεύεται η τράπεζα, τουλάχιστον για το ποσό που η ίδια παραδέχτηκε ότι είναι παράνομο.( Άνευ βλάβης βλάβης σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να πει ψέματα)

10. Η σημερινή διαδικασία όπως θεσπίστηκε στο νόμο 87/18 από την Βουλή θυμίζει Kangaroo Courts.

11. Όταν οι θεσμοί της ΕΕ πληροφορηθούν όλα όσα κάνουν η βουλή και οι τράπεζες με τις εκποιήσεις βάλουν και την Κύπρο στο στόχαστρο για παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία και ενδεχομένως να μας αποκόψουν τις χορηγίες από το ταμείο ανάκαμψης.

12. Το κράτος δικαίου κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις κοινές αξίες για όλα τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη που θέλουν να επωφελούνται από τα κονδύλια της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να τηρούν το Κράτος Δικαίου.

13. Αν η Κεντρική Τράπεζα και η Βουλή συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στην ασυδοσία των τραπεζών και τα κονδύλια της ΕΕ θα τα χάσουμε , και νέα τραγωδία, θα έχουμε χειρότερη από αυτήν του κουρέματος και των αξιογράφων και το εθνικό μας θέμα θα βλάψουμε.

14. Τα κόμματα και οι βουλευτές που ψήφισαν αυτόν το νόμο δεν έχουν δικαίωμα να μας λεν ότι είναι υπέρ της πάταξης της διαφθοράς ( εκτός και αν ψήφισαν και σε αυτή την περίπτωση χωρίς να αντιληφθούν τι λέει ο νόμος ). Οι υπόλοιποι αν πραγματικά δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να συναινούν σε αυτό το κοινωνικό έγκλημα δια της σιωπής τους, μπορούν να κάνουν την υπέρβαση τους και να το προτάξουν σαν όρο για την υπερψήφιση του αναθεωρημένου προυπολογισμού ή τουλάχιστον να το αναδείξουν στην διαπραγμάτευση και τις σχετικές ανακοινώσεις και να μην αδιαφορούν επιδεικτικά. Ο νόμος των εκποιήσεων 87/18 και αν είναι διαφθορά. Τα διαβατήρια ωχριούν μπροστά στο μέγεθος της. Και δεν χρειάζεται καν ο Γενικός Ελεγκτής για να το διαπιστώσει. Είναι φως φανάρι.
(απο την Αργυρώ Παπατρύφωνος ) με το οποίο και συμφωνώ .