13 Ιανουαρίου 2021

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής

Δικαιούχοι σε επίδομα ασθενείας και ανεργίας και οι εργαζόμενοι άνω των 63 χρονών
Δικαιούχοι σε επίδομα ασθενείας και ανεργίας θα είναι επιτέλους και τα άτομα που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία ως ΑΚΕΛ διεκδικούμε από το 2017. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας δίνει το δικαίωμα στα πρόσωπα τα οποία είναι προσωρινά ανίκανα για εργασία, ασφαλισμένα, τα οποία συνεχίζουν να εργάζονται πέραν του 63ου έτους της ηλικίας τους και δεν αιτούνται να λάβουν τη θεσμοθετημένη συνταξη, να λάβουν επίδομα ασθενείας.

Ως ΑΚΕΛ εισηγηθήκαμε όπως τα άτομα άτομα άνω των 63 ετών που επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν να είναι δικαιούχοι και σε ανεργιακό επίδομα, κάτι που έγινε αποδεκτό από την αρμόδια Υπουργό. Επίσης, ζητήσαμε τη διαγραφή των πρόσθετων προϋποθέσεων που τίθενται μέσα από το νομοσχέδιο για να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος άτομο άνω των 63 ετών, προκειμένου να αρθούν οι διακρίσεις μεταξύ των ασφαλισμένων.