13 Ιανουαρίου 2021

Μεταναστευτικό, μια ειρηνική εισβολή: Προβληματισμοί και μέτρα αντιμετώπισης – Του Χαράλαμπου Πάζαρου

Μεταναστευτικό, μια ειρηνική εισβολή: Προβληματισμοί και μέτρα αντιμετώπισης
Του Χαράλαμπου Πάζαρου

Προς έντιμο κύριο
Υπουργό Εσωτερικών
Υπουργείο Εσωτερικών
1453 Λευκωσία

Έντιμε υπουργέ,

ΘΕΜΑ: Έξαρση καθόδου παράτυπων μεταναστών

Με αφορμή την πρόσφατη έξαρση καθόδου παράτυπων μεταναστών στο τόπο μας και σε συνέχεια αλληλογραφίας μου ημερομηνίας 7/5/20, επιθυμώ εκ νέου να επανέλθω στο φλέγον θέμα της παράνομης μετανάστευσης και για πολλοστή φορά να εκφράσω την φοβία και τους προβληματισμούς μου για το θέμα που μαστίζει τον τόπο μας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, η πρόσφατη έξαρση «εισβολών» στο νησί μας από παράτυπους μετανάστες με τις ευλογίες της Τουρκίας, πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας οδηγήσει στην λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποτρέψουν την δημογραφική αλλοίωση του νησιού μας και την συνεπακόλουθη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτιστική απειλή του κράτους μας.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια προβαίνει σε ενέργειες δημογραφικής αλλοίωσης στις κατεχόμενες μας περιοχές διοχετεύοντας παράνομα τούρκους έποικους εις βάρος των νόμιμων τουρκοκύπριων. Η Τουρκία έχει μεταμορφώσει το μεταναστευτικό σε ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια της εκμεταλλευόμενη την αποτυχημένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ολοκληρώσει τα επεκτατικά της σχέδια με την προώθηση μουσουλμάνων προσφύγων διαμέσου των οδοφραγμάτων και δια θαλάσσης στις ελεύθερες περιοχές.

Φίλε Νίκο,

Έχει αποδειχθεί πως η πολιτική χορηγίας επιδομάτων τροφοδοτεί και γιγαντώνει το μεταναστευτικό και αδιαμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο των μεταναστών. Το κράτος μας, όπως έχω αναφέρει στην επιστολή μου ημερομηνίας 7/5/20, οφείλει να προχωρήσει στο τερματισμό όλων των επιδομάτων σε όσους μετανάστες χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο έτσι ώστε να βοηθηθούν μόνο όσοι μετανάστες έχουν πραγματικούς λόγους μετανάστευσης. Τα επιδόματα έχουν αναχθεί σε προϊόν εκμετάλλευσης, κάτι το οποίο οι παράτυποι μετανάστες το καυχιόνται κιόλας.

Επιπρόσθετα, το κράτος μας οφείλει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των ανεξέλεγκτων ροών όπως:-

Α. Προμήθεια drones και άλλων σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων για βελτίωση επιτήρησης και φρούρησης της πράσινης γραμμής και των θαλάσσιων συνόρων μας. Ειδικά όσον αφορά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων επιβάλλεται η αγορά σύγχρονων και ταχύτερων σκαφών από την λιμενική

Β. Αντικατάσταση και τοποθέτηση νέων εμποδίων και/ή φράκτη κατά μήκος της πράσινης γραμμής

Γ. Άμεση σύσταση μυστικού και εξειδικευμένου ουλαμού από άλλες πόλεις με σκοπό την αυστηρότερη επιτήρηση εφαρμογής των κανόνων εργασίας των πολιτών από τρίτες χώρες και ειδικά από χώρες της ανατολής (έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο να γνωρίζουν οι παράτυποι μετανάστες με ακρίβεια πότε θα τους γίνει έλεγχος)

Δ. Άμεση σύσταση εξειδικευμένου ουλαμού για συχνότερους ελέγχους και συλλήψεις όσων παράτυπων μεταναστών διαμένουν χωρίς άδεια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ε. Στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων και αύξηση των ελέγχων για βίζες και άδειες παραμονής

Στ. Άμεση πρόσληψη συνοριοφύλακων για κάλυψη των κενών σημείων για βελτίωση επιτήρησης της πράσινης γραμμής και των θαλάσσιων συνόρων μας

Ζ. Τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με αυστηρότερες ποινές στους διακινητές παράτυπων μεταναστών

Η. Να ζητηθεί φορτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται ανακατανομή των προσφύγων κατ’ αναλογία του πληθυσμού μας

Θ. Διορισμός ερευνητικής επιτροπής για το που καταλήγουν τα χρήματα που επιχορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό

Ο αριθμός παράνομων μεταναστών όχι μόνο πλέον τρομάζει αλλά απειλεί το μέλλον του τόπου μας. Η Κύπρος, βάση στοιχείων, είναι κατ’ αναλογία το κράτος μέλος που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες τα τελευταία χρόνια. Είναι αδιανόητο ένα μικρό νησί όπως είναι η Κύπρος, να απαριθμεί περί τους 25.000 παράνομους μετανάστες. Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το μέγεθος του προβλήματος γι’ αυτό και επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου προτού η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

Με εκτίμηση,
Χαράλαμπος Πάζαρος
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Δήμου Πάφου