1 Φεβρουαρίου 2021

Πρόεδρε υπάρχουν λύσεις.(Ανοικτή επιστολή).

Αδειάζει η κλεψύδρα κ. Αναστασιάδη. Δεν θα είμαι έντονος, ούτε θα αμφισβητήσω το ήθος σας. Για οκτώ χρόνια υπηρετείτε στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας. Η θητεία σας περνά από χίλια κύματα. Η τύχη δεν σας κάνει το χατίρι να ξεφύγετε από τη μετριότητα. Δεν φταίτε μόνο εσείς.

Είχατε να αντιμετωπίσετε πολύ δύσκολες συγκυρίες, όπως η κρίση των τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων. Το ότι τα χειριστήκατε λάθος το αντιλαμβάνεστε πιστεύω και ο ίδιος. Πρώτη σας έγνοια, φυσιολογικά, ήταν να λάβετε μέτρα για ανάκαμψη. Δυστυχώς σας άφησαν εκτεθειμένο οι συνεργάτες και οι σύμβουλοί σας. Σε θέσεις κλειδιά, πρόεδρε, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να διορίζεται ό,τι καλύτερο σε μυαλό διαθέτει αυτός ο τόπος. Ανεξάρτητα αν «ψάλλουν» δεξιά, αριστερά ή αν είναι καντηλανάφτες! Ξέρετε πόσες εκατοντάδες μυαλά ξουράφια διακινούνται μακριά από κομματικούς χώρους; Ξέρετε τι απόθεμα ολοκληρωμένης και ανεπηρέαστης γνώσης διαθέτουν; Ακολουθήσατε δυστυχώς την πεπατημένη κύριε πρόεδρε, ιδού σήμερα το αποτέλεσμα.
Κοιτάξτε γύρω σας και θα αντιληφθείτε σε ποιους στηρίξατε την υστεροφημία σας.
Τα Χρυσά διαβατήρια δεν ήταν η αιτία, ήταν η κορύφωση της αγανάκτησης του λαού. Και δεν μας έφταναν όλα τούτα, όπως λέει και ο λαός, «πάνω στην κόντραν εβλάστησε μιμμήτιν»!

Για την πανδημία φυσικά δεν ευθύνεστε. Ευθύνεστε όμως για τη διαχείριση της και ξέρετε ότι όλες οι ενέργειες μας κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και αν αντικειμενικά στο επιδημιολογικό μέρος βρήκατε στήριξη σε σωστούς επιστήμονες, αποτύχατε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Όσο και αν διατείνεστε πως πήρατε γενναιόδωρα μέτρα, η στήριξη σας σε συμβούλους μετριότητες σας άφησε εκτεθειμένους.

Σήψη, διαφθορά και ένα καράβι που βυθίζεται. Ο λαός παραμένει χωρισμένος σε προνομιούχους και «πεταξούμενους». Κάτι πρέπει να γίνει πρόεδρε, αφού το μισό και πλέον κομμάτι του κυπριακού λαού βρίσκεται σε απόγνωση. Πολλοί είναι όσοι άνοιξαν την πόρτα της φτωχοποίησης. Δεν μπορέσατε κύριε πρόεδρε να διαλύσετε τα φέουδα που λυμαίνονται τα ταμεία του κράτους.
Ο λαός φωνάζει γιατί δεν τα βγάζει πέρα. Ο κόσμος, με άλλα λόγια κοιτάζει την τσέπη του. Μια κοινωνία σε κατάσταση έκρηξης.
Έτσι σοβαρά τώρα. Πιστεύετε πραγματικά ότι με κάποια επιπλέον μέτρα για πάταξη της διαφθοράς θα ανατρέψετε αυτή σας την εικόνα; Πιστεύετε δηλαδή πως ό,τι και να κάνετε από τούδε και στο εξής θα μειώσετε τα έντονα συναισθήματα πικρίας που διακατέχουν το λαό;
Σκεφτείτε το πρόεδρε. Είναι κοινωνική δικαιοσύνη που χρειάζεται η Κύπρος που κοχλάζει. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Σήμερα έφτασε όμως στο απόγειο της η αγανάκτηση. Είναι ένα restart που απαιτείται.

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τόσο σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα, ταυτόχρονα και πιο έντονα όμως την οικονομία, την αδικία, τη σήψη, τη διαφθορά, το διαχωρισμό του λαού σε προνομιούχους και μελλοθάνατους. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης που δεν ανατρέπεται πρόεδρε. Σκεφτείτε μια ενδεχόμενη παραίτηση σας. Πόσα στόματα θα κλείσετε και πόσες καρδιές ταυτόχρονα θα ανοίξετε!

Με όλη την εκτίμηση.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.