5 Φεβρουαρίου 2021

Eπεισόδια, ένταση, διαπληκτισμοί, ύβρεις και χαρακτηρισμοί ήταν το σκηνικό που συνέθετε η επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων στην περιοχή του Μουτάλλου

Eπεισόδια, ένταση, διαπληκτισμοί, ύβρεις και χαρακτηρισμοί ήταν το σκηνικό που συνέθετε η επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων στην περιοχή του Μουτάλλου στην παρουσία του Δημάρχου Πάφου, των Βουλευτών της Επαρχίας, αρμόδιους λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ υποστατικών και επηρεαζόμενων προσφύγων.
Αιτία των αντιπαραθέσεων αποτελούν οι επεμβάσεις του Δήμου Πάφου στις αυλές των σπιτιών/καταστημάτων /και υποστατικών των προσφύγων τις οποίες οι πρόσφυγες και η επιτροπή προσφύγων θεωρούν παράνομες αφού έγιναν χωρίς την έγκριση των επηρεαζομένων και χωρίς την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής για να κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης.
Σήμερα η επιτροπή προσφύγων επισκέφθηκε την περιοχή για να δεί ιδίοις όμμασι τι γίνεται και ποιες οι επεμβάσεις του Δήμου και κατά πόσο ευασταθούν οι καταγγελίες των επηρεαζομένων με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση και διαπληκτισμοί με την αστυνομία να επέμβει για διάλυση της συγκέντρωσης.
Η πρόεδρος της επιτροπής Σκευη Κουκουμά δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής κατέγραψαν επι τόπου τον θύμο και την οργή των προσφύγων για τον τρόπο που τους έχουν μεταχειρισθεί, όπως είπε. Όπως ανέφερε το κυρίως μέτος του χώρου στάθμευσης έχει παραχωρηθεί όντως στον Δήμο Πάφφου αλλά οι επεμβάσεις στις αυλές των σπιτιών έχουν εγκριθεί για να δοθούν μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο δήμος να έχει σχεδιάσει και να έχει εκτελέσει το έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Άφησε επίσης αιχμές κατά του δημάρχου Πάφου ότι υποκαθιστά τον υπουργό εσωτερικών.
Όπως ανέφερε η κα. Κουκουμά το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη στην βουλή στην παρουσία και του υπουργού εσωτερικών .

Απ΄την πλευρά του ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν από την τοπική αρχή είναι παράνομες , χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση του υπουργείου εσωτερικών στο θέμα. Το κόμμα του είπε καταθέτει πρόταση με βάση την οποία θα αφαιρεθεί το δικαίωμα παραχώρησης Τουρκοκυπριακής γης σε οποιαδήποτε τοπική αρχή.
Μέλη της επιτροπής Προσφύγων επέμεναν και σήμερα με δηλώσεις τους ότι υπήρξε παραποίηση των πρακτικών που εφερναν την επιτροπή να συμφωνεί στην παραχώρηση του χώρου ενώ η πλειοψηφία όπως είπαν ήταν αρνητική και ζητούν την διεξαγωγή έρευνας. Ζήτησαν επίσης την τροποποίηση του νόμου για τις Τ/Κ περιουσίες ώστε να δικαιούνται νόμιμα περιουσίες όσοι έχασαν περιουσίες στα κατεχόμενα. Υποστήριξαν επίσης ότι δεν χρειάζονται άλλους χώρους στάθμευσης αλλά αναβάθμισης της ποιότητάς ζωής τους.

Σήμερα αποδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιτροπή προσφύγων της βουλής ότι είναι μέρος του προβλήματος της διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών, δηλώνει ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαιδωνος. Φαίνεται σημειώνει ότι η επιτροπή( όχι όλα τα μέλη) διακατέχεται από την νοοτροπία πως θα χαϊδέψει αυτιά ειδικά τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πως θα εγγράψουν θέματα για να αποκτήσουν ακροατήριο και πελατεία.
ΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΚΑΛΕΣ Τ/Κ ΓΗΣ;