8 Φεβρουαρίου 2021

Μαύρα σύννεφα για το εμβόλιο της Οξφόρδης «AstraZeneca».

Στην ΕΕ τα συστήματα υγείας είναι υπό κατάρρευση αφού ο κορωνοϊός απλώνεται ανεξέλεγκτα. Την ίδια ώρα παρατηρείται δυστοκία στην εξασφάλιση εμβολίων, ενώ αποδίδονται ευθύνες, τόσο στη δική μας, την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, όσο και την πρόεδρο της Κομισιόν, τη γερμανίδα Ursula von der Leyen.
Και ενώ η Κύπρος παραλαμβάνει σήμερα εφτά χιλιάδες δόσεις (από τις 69 χιλιάδες εντός Φεβρουαρίου) του εμβολίου της AstraZeneca, μαύρα σύννεφα δημιουργούνται για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου η οποία δεν υπερβαίνει το 60%. Ένα γεγονός που παραδέχεται, με χθεσινή της ανακοίνωση και η κατασκευάστρια εταιρία. Το εμβόλιο της AstraZeneca αναπτύχθηκε από το «περίφημο» πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων από τον ΕΟΦ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), τόσο του αμερικανογερμανικού Pfizer/BioNTech όσο και του αμερικανικού της Moderna υπερβαίνει το 90%. Είναι φανερό ότι το αγγλικό εμβόλιο δεν συγκρίνεται σε αποτελεσματικότητα με το γερμανικό και το αμερικάνικο.
Ενώ στην Ευρώπη, οι χώρες Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελλάδα, Ελβετία, Πορτογαλία, Πολωνία καθόρισαν ήδη πολιτική, απαγορεύοντας ουσιαστικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca ατόμων με ηλικίες άνω των 60, διερωτούνται πολλοί στην Κύπρο αν αποτελούμε πειραματόζωα.Ήδη ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νικόλας Διέτης αναφέρει ότι «δεν πρέπει να αυξήσουμε οι ίδιοι το ρίσκο στους ηλικιωμένους χορηγώντας τους το εμβόλιο της Οξφόρδης, AstraZeneca»!!
Την ίδια στιγμή «ο ηγέτης της Ευρώπης», η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, σε απόγνωση για εξασφάλιση εμβολίων στην ΕΕ, βάζει νερό στο κρασί της και κάνει σκέψεις να προχωρήσει σε συμπαραγωγή με τη Ρωσία του εμβολίου Sputnik-V για να καλύψει, τόσο τις γερμανικές όσο και τις ευρωπαϊκές ανάγκες. Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν την αποτελεσματικότητα του Sputnik-V στο 95% αποδεικνύοντας στους (μεταξύ άλλων), εν Λευκωσία οπαδούς του «Αγγλικού Στέμματος» ότι τα «πρωτεία» στην ανώτατη εκπαίδευση πέρασαν σε άλλα χέρια στον υπόλοιπο κόσμο δηλ. εκτός της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας. Άσχετα αν κάποιοι οίκοι αξιολόγησης πανεπιστημίων εσκεμμένα παρουσιάζουν αντίθετη εικόνα.
Από τις χώρες της ΕΕ μόνο η Ουγγαρία, αγνοώντας τις καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες των Βρυξελών, προχώρησε σε συμφωνία με τη Ρωσία και εμβολιάζει ήδη με το Sputnik-V. Σαν μια μεγάλη τουριστική χώρα η Ουγγαρία, θα αποδείξει ενδεχομένως ότι μέσω αυτής της ενέργειας θα διασώσει τη φετινή τουριστική της σεζόν. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, παραμένουν έρμαιο των αποφάσεων των Βρυξελών και λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων θα πληρώσουν ίσως βαρύ τίμημα για ακόμη μια χρονιά.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.