15 Φεβρουαρίου 2021

ΖΗΤΩ ΑΚΡΟΑΣΗ ΘΕΕ ΜΟΥ!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ!
ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΠΩΣ Η ΜΠΟΧΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΠΩΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ. ΠΩΣ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΠΩΣ ΟΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΚΤΙΖΟΥΝ ΠΥΡΓΟΥΣ. ΠΩΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΞΥΠΟΛΥΤΟΥΣ.
ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…
ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΥΓΑΣΩ ΘΕΕ ΜΟΥ…
Του Γιώργου Καλλίνικου
……………………….Δεν πάει άλλο. Οι άνθρωποι σε αυτό τον πονεμένο τόπο δείχνουν να μην έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου κραυγάζω: «Ζητώ ακρόαση Θεού». Να έρθω, Θεέ μου, να σου πω για τον πόνο ετούτου του νησιού. Κάποτε το αποκάλεσαν «νήσο των αγίων». Να σου εξηγήσω πώς έχει καταντήσει «νήσος των αγρίων». Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου περιγράψω πώς η μπόχα, που αποπνέεται από τους υπονόμους της πολιτικής και της οικονομίας, έχει πλακώσει το νησί σε κάθε γωνιά του. Πνίγει τους ανθρώπους. Όχι εκείνους που κυκλοφοράνε στα «ανάκτορα» της κάθε εξουσίας. Τους άλλους. Τους μεροκαματιάρηδες, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Τους μικρομεσαίους, που πασχίζουν να επιβιώσουν. Τους άπορους, που ζουν στο σκοτάδι της αδιαφορίας. Τους έντιμους (ναι, υπάρχουν ακόμη, αν και το είδος τείνει προς εξαφάνιση). Δεν αναπνέουν όλοι αυτοί πια…
……………………Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου περιγράψω πώς η διαφθορά, η διαπλοκή και τα σκάνδαλα έγιναν οι σύγχρονες «αξίες». Τα σύγχρονα «ιδανικά» όσων σεργιανούν κατά καιρούς στους βρομερούς διαδρόμους της εξουσίας. Να σου εξηγήσω πώς κοροϊδεύουν τον κοσμάκη. Με ψεύτικα συνθήματα και κάλπικες υποσχέσεις.
………………….Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου αναλύσω πώς διάφοροι που κατέχουν μικρή ή μεγάλη εξουσία την εκμεταλλεύονται με ασύστολο και αδιάντροπο τρόπο για να θησαυρίζουν. Εκείνοι, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Την ώρα, που ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε αυτό το δύσμοιρο νησί ζει στα όρια της φτώχειας.
…………………….Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου εξηγήσω πώς ένα σωρό τιποτένια ανθρωπάκια, που έτυχε να βρεθούν σε κάποιο αξίωμα, εκμεταλλεύονται με αναίσχυντο τρόπο την εξουσία η οποία τους δόθηκε. Όποια πέτρα σηκώσεις, τους συναντάς από κάτω να έχουν στήσει ατελείωτα φαγοπότια με χαμερπή ανθρωποειδή. Στη ράχη ανυποψίαστων πολιτών. Όταν την ίδια ώρα, άνθρωποι κρυώνουν διότι δεν τους αρκούν τα επιδόματα πείνας για να αγοράσουν λίγο πετρέλαιο.
…………………….Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου καταγγείλω ένα σωρό λαμόγια, που μυρίστηκαν ψόφιο με τα περιβόητα «χρυσά» διαβατήρια και όρμισαν σαν γύπες. Να σου καταγγείλω ένα σωρό ασυνείδητους, που έστησαν ολάκερο βρωμερό κύκλωμα με τιποτένια ανθρωπάκια του συστήματος για να εξυπηρετούν διεθνείς απατεώνες και να βλέπουν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία να φουσκώνουν με ταχύτητα φωτός. Τι ειρωνεία; Γνωρίζεις, Θεέ μου, ότι τους έδωσαν τον κωδικό «άγγελοι». Ακόμη κι αυτό το ανέχεσαι; Όταν όλοι αυτοί έπρεπε από καιρό να κοχλάζουν στην κόλαση, επιτρέπεις να κυκλοφοράνε με τέτοιο προσωνύμιο.
…………………….Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου δείξω τους πύργους που ανέγειραν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που κρατάνε οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους. Την ώρα, που πολλοί μεροκαματιάρηδες βλέπουν τα σπίτια τους, τα οποία έκτισαν με μόχθο, να καταχωρούνται σε άψυχες αγγελίες τραπεζών για εκποιήσεις.
……………………..Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, για να σου δείξω ατελείωτες λίστες ανθρώπων, που τους κούρεψαν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Και οι ένοχοι, που τους εγκλώβισαν στην ανέχεια και τη δυστυχία, τους ανεμίζουν κάποιους δείκτες κάποιων ξένων οίκων αξιολόγησης. Προσθέτουν μερικά προκλητικά σταυρουδάκια στην οικονομία μας, λένε. Τραγικοί πολιτικάντηδες, που κλείνουν τα μάτια στους μεγαλόσταυρους τους οποίους κουβαλάνε χιλιάδες άνθρωποι, κοιτάζοντας κάποια αδυσώπητα σταυρουδάκια.
……………………..Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, για να σου μιλήσω για τους νέους στο δύσμοιρο αυτό νησί. Τους εγκλώβισαν σε εργασίες χωρίς προοπτική. Με μισθούς πείνας. Τους σκότωσαν τα όνειρα. Όποιος νέος θέλει να συνεχίσει να κοιτάζει τα άστρα επιλέγει να μείνει στο εξωτερικό. Την ώρα, που ένα σωρό τυχάρπαστοι καλοβολεμένοι αξιωματούχοι δίνουν μάχη για καινούργια λιμουζίνα και για να την παίρνουν και σπίτι τους.
…………………….Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, για να διαμαρτυρηθώ εντόνως για την δικαιοσύνη αλά καρτ σε αυτό τον τόπο. Λειτουργεί σαν το φίδι η αφιλότιμη. Δαγκώνει πάντοτε τους ξυπόλυτους. Ποτέ όσους φοράνε μποτάκια λουστρινέ. Δαγκώνει χωρίς οίκτο κάθε φτωχό και ανήμπορο. Τους πετάει στη φυλακή για μικρές οφειλές. Αφήνει, όμως, να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι μεγαλόσχημοι και οι μεγαλοντιβέλοπερς, που χρωστάνε πολλά εκατομμύρια. Εκείνους, δηλαδή, που εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων τους οδήγησαν την Κύπρο στη μέγγενη και έκοψαν το οξυγόνο στον κοσμάκη…
……………………..Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου εξηγήσω πώς σε αυτό τον τόπο, αντί να κυνηγάνε τους κλέφτες κυνηγάνε τους έντιμους. Και όσους πασχίζουν να ξεμπροστιάσουν τους απατεώνες του λευκού κολάρου. Έχει άραγε φτάσει κοντά σου το όνομα κάποιου Οδυσσέα; Όχι του μυθικού ήρωα. Ο δικός μας είναι υπαρκτός. Τα έχει βάλει μόνος με όλα τα θεριά του βρομερού συστήματος ο αφιλότιμος. Παρ’ ολίγον να τον πετούσαν άοπλο στην αρένα με τα θηρία. Όπως έκαναν οι αδίστακτοι αυτοκράτορες της Ρώμης με τους μάρτυρες της εποχής. Τον έσωσε ο κοσμάκης. Προς το παρόν, δηλαδή. Διότι οι κατέχοντες την εξουσία θα επανέλθουν…
………………………Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου μιλήσω για το τριτοκοσμικό κράτος σε αυτό το νησί. Με ανεύθυνες Υπηρεσίες. Που επιδεικνύουν εγκληματική αμέλεια για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν. Για Υπηρεσίες που αδιαφορούν να κοιτάξουν τα προβλήματα σε βάθος. Για Υπηρεσίες ανίκανες να χειριστούν προβλήματα. Με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
…………………….Ζητώ ακρόαση Θεέ μου, να σου καταγγείλω κάποιους οι οποίοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι σου στη γη. Αδίστακτοι. Φοράνε ράσα αλλά συμπεριφέρονται πιο σκληρά από κάθε στυγνό επιχειρηματία. Τι ειρωνεία; Τους βλέπω να κυκλοφοράνε με πανάκριβες λιμουζίνες και να φοράνε χρυσά άμφια. Προφανώς, διέγραψαν από τη Βίβλο το κεφάλαιο της ταπεινότητας…
………………………Οι άνθρωποι σε αυτό το δύσμοιρο τόπο παρακολουθούν χρόνια όλα αυτά. Παρακολουθούν το χρυσοπράσινο φύλλο που έχει αλλάξει χρώμα. Μετατράπηκε σε γκριζόμαυρο πια… Αγανακτούν. Δεν αντιδρούν εμπράκτως όμως…
………………………….Γι’ αυτό σου λέω. Ζητώ ακρόαση Θεέ μου. Για να σου κραυγάσω εκείνο το οποίο σου φώναξε κάποτε ο Καζαντζάκης: «Άτιμος είναι ο κόσμος τούτος… Άδικος… Θεέ μου, πώς τον κρατάς στην αγκαλιά σου και δεν τον τινάζεις κάτω να γίνει χίλια κομμάτια, να τον πλάσεις καλύτερο!».
Giorgos Kallinikou