18 Φεβρουαρίου 2021

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:

1564 – Πεθαίνει ένας από σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης, ο Ιταλός Μικελάντζελο η αλλιώς Μιχαήλ Άγγελος, ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης. Στα δημοφιλέστερα έργα του, ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό Παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), το άγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην Ρώμη.

1883 – Γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και από τους πλέον αναγνωρισμένους, στο εξωτερικό. Έχαιρε εκτίμησης από τον λαό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Υπήρξε συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής, νοβελίστας και φιλόσοφος.

2016 – Χάνει τη ζωή του σε τραγικό τροχαίο, ο δημοφιλής και πολύ αγαπητός, λαϊκός τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, Παντελής Παντελίδης, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Ο Παντελίδης, από μικρή ηλικία έπαιζε ποδόσφαιρο, όμως στα 17 του, όταν διαγνώσθηκε με μυοκαρδιοπάθεια, αποφάσισε να σταματήσει. Ακολούθως, εργάσθηκε ως Υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, όμως μετά από 10 περίπου χρόνια, παραιτείται για να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, να γίνει τραγουδιστής. Αν και αυτοδίδακτος, τα τραγούδια του, τα οποία έγραφε εμπνεόμενος από προσωπικά του βιώματα ή ιστορίες κοντινών του προσώπων, γνώρισαν τεράστια επιτυχία και αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο. Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε μεγάλη θλίψη, ενώ η σωρός του, τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.