21 Φεβρουαρίου 2021

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση μετά το ΓΕΣΥ είπε σήμερα από την Πάφο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση μετά το ΓΕΣΥ είπε σήμερα από την Πάφο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι αυτή την στιγμή αναμένουν την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την τροπολογία την οποία επέφεραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά πλειοψηφία στη Βουλή αναφορικά με τη δυνατότητα ή όχι της διενέργειας δημοψηφισμάτων κάτι με το οποίο όπως είπε η κυβέρνηση δεν συμφωνεί όχι όπως εξήγησε γιατί δεν θέλουν οι πολίτες να εκφράσουν την βούληση τους αλλά διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η συγκεκριμένη πρόνοια στο νομοσχέδιο, κάτι που θεωρούν όπως είπε ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.
Θα αναμένουν όπως ανέφερε ο κ. Νουρής την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα και ανάλογα αφού ακούσουν και την εκτελεστική εξουσία θα πάρουν την τελικής τους απόφαση.

Είπε, ακόμη, πως δεν υπάρχει πολίτης σε αυτόν τον τόπο που δεν αντιλαμβάνεται και κατανοεί απόλυτα ότι η μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σήμερα, συνέχισε, οι τοπικές αρχές παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα, και είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία που τους παρέχεται μέσα από τις δυνατότητες των συνενώσεων αλλά και τη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και διοικητικής αυτονομίας, να εμφανιστούν ισχυρότερες.

Επομένως, είπε ο κ. Νουρής, οι διαφωνίες πάντοτε θα υπάρχουν, ο καθένας θα δει από τη δική του οπτική γωνία το θέμα, αναφέροντας ωστόσο πως ως κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δουν συνολικά το καλό της χώρας.

Ο κ. Νουρής είπε πως στην Κύπρο, εμφανίζεται το οξύμωρο μια χώρα των 850 χιλιάδων να εμφανίζεται με 30 Δήμους στις ελεύθερες περιοχές την ώρα που μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το Βερολίνο, έχουν όλους και όλους 12, ή το Λονδίνο ακόμη λιγότερους.
Άρα γίνεται αντιληπτό ότι δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τρόπο, αλλά θέλουμε απλώς, όπως είπε, να προχωρήσουμε στη βάση τεχνοκρατικής μελέτης που έγινε, και με απόλυτο σεβασμό στις θέσεις των πολιτών και των κομμάτων, έχουμε θέσει ενώπιον τους τρία συγκεκριμένα νομοσχέδια και εναπόκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων να αποφασίσει.

KYΠΕ