22 Φεβρουαρίου 2021

Θέμα οριζόντιας ψηφοφορίας θίγει ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Ο υποψηφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωνσταντινος Λετυμπιώτητς σε ανάρτηση του θίγει το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε πολλές φορές ωστόσο τα κόμματα δεν συνένεσαν σε αυτή, ξέροντας εκ των προτέρων, ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τα ποσοστά τους. Έτσι όσο πιο μεγάλη η αποχή τόσο πιο πολύ τους βολεύει. Από την άλλη οι νέοι φαίνεται ξεκάθαρα ότι αφήνουν πίσω τους σιγά – σιγά τα κόμματα κι επιλέγουν πρόσωπα. Η κοινωνία το απαιτεί επισημαίνει ο κ. Λετυμπιώτης και η εποχή το επιβάλει. Είναι καιρός πλέον να το κάνουμε πραγματικότητα.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
180,644 συμπολίτες μας στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές επέλεξαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες.
Δεν μπορεί η αυξανόμενη -σε επίπεδο μάστιγας- αποχή να είναι ευθύνη -μόνο- μιας αποστασιοποιημένης κοινωνίας ή μιας “αδιάφορης” νεολαίας. Σε αυτή την εξίσωση δεν είναι δυνατόν να απουσιάζουν οι ευθύνες του συνόλου του πολιτικού συστήματος αλλά και του καθενός από όσους εμάς επιλέξαμε την ενασχόληση με τα κοινά.
Εαν έχει αποδείξει κάτι τις τελευταίες δεκαετίες η κοινωνία της Κύπρου είναι η σταδιακή και αυξανόμενη αποδέσμευση από κομματικά στεγανά.Η Νέα γενιά επιλέγει πρόσωπα, απαλλαγμένη από στεγανά και αγκυλώσεις. Ώρα να τους ακούσουμε!
Η Οριζόντια Ψηφοφορία δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε μια παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτό σε ένα βαθμό θα έπρεπε να μας “καθησυχάζει”. Αρκετές χώρες σήμερα εφαρμόζουν διάφορα μοντέλα οριζόντιας ψηφοφορίας σε διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις με μεγάλη επιτυχία, και έχει συμβάλει σε ένα βαθμό στη μείωση της αποχής.
Κατά την διετία 2014-2015 σε τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την Πλατφόρμα “Διαφάνεια Τώρα” 83%-85% απάντησαν ότι επιθυμούν εφαρμογή της. Σε μια αντίστοιχη δημοσκόπηση της εταιρείας Prime (13/12/2013) 64.3% από όσους δήλωσαν αρχικά ότι θα απείχαν, απάντησαν ότι θα ψήφιζαν εάν υιοθετείτο η Οριζόντια Ψηφοφορία.
Όσα κόμματα επιχειρούν να ανακόψουν τις απαιτήσεις της εποχής μας θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι η ίδια η ιστορία θα τους προσπεράσει. Είναι οι ίδιες κομματικές δυνάμεις που νιώθουν “ασφάλεια” με την αυξανόμενη αποχή, προτιμούν να ψηφίζουν οι λίγοι και “δικοί” τους παρά οι πολλοί.
Η κοινωνία το απαιτεί, η εποχή το επιβάλει. Είναι καιρός πλέον να το κάνουμε πραγματικότητα.